Bezoekers
157063
Zoeken:
— Welkom bij Bel Canto!
Een operakoor met ambities. Iedere twee jaar een productie op de planken met alles erop en eraan.
Meedoen? Kaarten kopen? Vrienden worden? Of ben je gewoon nieuwsgierig? Kijk gerust rond. Wees welkom op onze site!
Belcanto op Facebook

Opbouw van een productie

Achter de schermen van de opera.

Iedere twee jaar voert Belcanto een opera op. Dit gaat in samen werking met enkele professionals, zoals solisten, regisseur, een dramaturg en een kleding adviseur.  Welke opera dit is, wordt  mede bepaald door de leden.

De leden kunnen een aantal opera’s opgeven en deze worden getoetst door het bestuur. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of er veel koorstukken in zitten, het gaat tenslotte om het koor. Dan wordt er gekeken naar het aantal solisten. Dit kunnen i.v.m. de kosten niet heel veel zijn.  Dan volgt er een overleg met de dirigent, deze zal kijken of het koor deze opera aan kan wat betreft de stemverhoudingen. De keuze van de opera is dan een feit.

 

Dan volgt voor het bestuur een periode van voorbereidingen. Er moeten partituren komen, er wordt gezocht naar een regisseur, een assistent regisseur, eventueel naar een dramaturg. Met de dirigent wordt gekeken naar het orkest.

Ongeveer september van het  1 ste jaar begint het koor met de repetities van de opera.

 

Achter de schermen gebeurt dan natuurlijk het een en ander. De regiseur maakt samen met de dramaturg plannen en sluit dit diverse keren kort met het bestuur. Er volgen audities voor de solistenrollen in de schouwburg. De kandidaten worden beoordeeld door de dirigent voor zijn of haar stem en door de regisseur of het past in het plaatje. Daarbij is het bestuur aanwezig om over de laatste dingen te onderhandelen zoals o.a de financiën.

Ongeveer in oktober van het tweede jaar volgen de regierepetities en treedt een drukke periode aan met repeteren, kostuums uitdenken en maken, rekwisieten in orde maken en vooral het geheel muzikaal en scenisch in orde brengen.

Na de jaarwisseling starten de repetities met de professionele solisten, en gaandeweg wordt ook gerepeteerd met kostuums en met orkest. Decors worden gebouwd, veelal met hulp van het Decoratelier van de Velser gemeenschap.

 

De week voor de uitvoering wordt er in de schouwburg geoefend. Een avond met alleen koor

Dan een avond met koor en solisten, de dag erna met ook het orkest en dan volgt de generale repetitie en dan na ongeveer 1,5 jaar hard werken is er de uitvoeringvaak op vrijdag en zaterdag avond.