Zoeken:
— Welkom bij Bel Canto!
Een operakoor met ambities. Iedere twee jaar een productie op de planken met alles erop en eraan.
Meedoen? Kaarten kopen? Vrienden worden? Of ben je gewoon nieuwsgierig? Kijk gerust rond. Wees welkom op onze site!

Alida Homan

Uit volle borst al 45 jaar zingen met operakoor Bel Canto!

De Carmen van Bizet wordt de 26e opera van Alida Homan die zij met Bel Canto zingt.

 

Wat maakt Bel Canto voor Alida zo speciaal?

 “Voor mij is het repertoire speciaal: vanaf 1968 heeft Bel Canto beoogd om zo veel mogelijk opera's uit  te voeren , die in Nederland niet meer zo vaak voor het voetlicht  kwamen.  We zingen elke 2 jaar, in het voorjaar, een opera met veel koorwerken, van componisten als Bellini, Donizetti, Rossini en ook Verdi, die zowel voor de zanger als de toehoorders mooi in het gehoor liggen Veelal echt “Bel Canto repertoire”. Deze muziek is melodieus, en daar voel ik mij  bij thuis !

Daarnaast is het "speciale " of eigenlijk het "gewone" dat wij allemaal bij Bel Canto zingen , omdat de operamuziek ons aanspreekt. We vinden het leuk om met elkaar, vanaf de 1ste noot tot op het moment dat het doek opengaat in de schouwburg, ons in te zetten voor die uitvoering. In vind elke repetitieavond weer erg prettig.

Iedereen is gelijk of je nou heel bijzonder goed kunt zingen of een wat kleinere stem hebt. We zijn daar omdat we allemaal fijn willen zingen, en ik vind dat dit steeds weer lukt. In de pauzes zoekt men gezellig, ongedwongen contact met elkaar. De sfeer is goed en op dinsdagavond ga ik met een blij en goed gevoel huiswaarts, mede door de wijze waarop onze dirigent met een humoristisch, doch soms ook strenge kwinkslag met ons repeteert’.
Alida vindt de jaarindeling ook erg prettig: “We starten in september met het muzikaal instuderen van een nieuwe opera en het jaar daarop in september wordt de regie ingevoegd. Het uit je hoofd leren van de teksten en de muziek in combinatie met de regie gaat zo heel geleidelijk. Elke keer weer optreden met professionele solisten is heel inspirerend en een enorme uitdaging. Die week in de schouwburg is speciaal, je waant je even een artiest”.

 

Wat zijn Alida haar woorden tot iemand die die houdt van zingen en van opera?

“ Kom het eens proberen bij " Bel Canto "! Het allereerste instuderen van een opera lijkt  saai, en is ook even doorzetten. Maar na een paar repetities wordt het steeds leuker. Het op de planken brengen van zo’n opera is een groeiproces. Tijdens de repetities wordt het elke keer een beetje makkelijker en mooier.

Dan komt de regie! Je wordt een ander mens in een hele andere tijd. Jij bent die man of vrouw uit de tijd waarin het stuk speelt .

Dan is het  bijna zover,  de stadsschouwburg. De kostuums hangen klaar, de geur van de schmink komt dichterbij. Dan is het echt zover…..

Je staat op het toneel, het orkest vangt aan met de ouverture. Het doek gaat open…….

Jij bent nu die man of vrouw in de opera " Carmen " van Bizet

 

Wat betekent het koor voor jou?

Als een verkwikkend warm bad waar ik elke week met plezier in stap.
Genietend van …de mooie muziek..die ik weer mag gaan studeren en zingen onder de met veel humor doorspekte leiding van onze dirigent samen met al mijn zangcollega's die ieder op hun wijze "door hun eigen persoonlijkheid" altijd iets leuks  aan zo'n repetitieavond toevoegen ….. Zo even bij een kopje koffie of thee of voor sommigen al een glaasje  wijn
of de heren een jonge of oude klare, praat men met deze en gene dan even  bij over vele andere dingen die het leven nog biedt……Dit alles onder het wakend oog van onze twee onmisbare " verzorgsters achter de balie…
Wat een gezellig verenigingsleven biedt " Bel Canto.

 

Je kunt het echt …….kom bij " Bel Canto " en doe met ons mee!